Skip to main content

Pouzdro GL PRO - novinka od Fobusu

Pouzdro GL PRO - novinka od Fobusu
pouzdra
18. červenec 2024  /   Aleš Vondráček

Novinka zn. FOBUS - vnějsí opaskové pouzdro GL PRO

 Pouzdra izraelské značky Fobus byla jedna z prvních "plastových" (materiál je polymer RX18), které se do ČR začala kdysi dovážet a i když se od té doby nabídka trhu obrovsky změnila, své místo na něm má stále. Nabízí především dobrý poměr cena/užitná hodnota.

Jedním z nejnovějších modelů je typ GL PRO. Co na něm zaujme, je nová podoba tzv. pádla, kterým se zachytává za opasek. Má nový tvar, ale hlavně také integrované opaskové poutka, takže je možno si zvolit způsob upevnění - 1) za kalhotami a opaskem na pádle nebo 2) na opasku provlečeném  skrze poutka.

Druhou možností volby - a to je další novinka - je volba úrovně bezpečnosti, tzv. retention level. V jednoduchosti se dá říct, že je to počet pojistných (pasivních a aktivních) systémů, které je třeba pro vyjmutí/tasení zbraně z pouzdra překonat. U pouzdra Fobus GL PRO je to buď "jen" základní - pasivní - bezpečnost daná (stavitelnou) mírou sevření zbraně v pouzdře (level 1) nebo přidaný další - aktivní - pojistný prvek (level 2), který pro odjištěný vyžaduje zmáčknutí prstem daného místa na pouzdře. Zde je to poměrně velká plocha na přední ploše korpusu pouzdra, připravená pro ukazovák dominantní ruky.


Hodnocení:

plus.png

  • volba úrovně pasivní/aktivní bezpečnosti
  • nastavitelný svor zbraně v pouzdře
  • dvě možnosti upevnění na/za opasek
  • dostupnost a cena

minus.png

  • opaskový průvlek jen na užší opasek
  • při použití opaskových průvleků je zbraň dále od těla
  • menší stabilita zbraně na opasku při použití průvleků (na úzkém pádle jsou relativně blízko u sebe)

 Promo video s popisem od výrobce.