Skip to main content

Střelecký den AKSA ARMS

Střelecký den AKSA ARMS
reportáž
17. září 2024  /   Aleš Vondráček

V sobotu 14.9.2024 se konal střelecký prezentační den na střelnici Hrobčice, pořádaný společností SH Commerce, s.r.o. (HARRANT),  zaměřený především na možnost praktického vyzkoušení brokovnic AKSA ARMS, které v ČR zastupuje. Na akci také spolupracovali Akademie Aegis a Eurolamp.

Na místě byl připraven nejen průřez brokovnic AKSA ARMS různých druhů/modelů, které se aktuálně v nabídce výrobce resp. dovozce vyskytují, ale samozřejmě i pušky Schmeisser, které jsou s "Harrantama" dlouhodobě spojené. Na zbraních i samostatně bylo také vidět některé zajímavé příslušenství, za všechny jmenujme třeba nové pažby Magpul DT a odolné kufry DAKA Magpul nebo úplná novinka - speciální doplněk z USA pro rychlou úpravu délky pažby na zbraních AR (později představíme v samostatném článku). Svůj stánek na střelnici měla i firma Eurolamp, se sortimentem svítilen a dalších doplňků, především značek Surefire, Streamlight a Nitecore.

Pro praktické vyzkoušení byly připraveny čtyři brokovnice ráže 12:

  • samonabíjecí modely S4 Extreme AL a S4 Heritage FDE - s trubicovým zásobníkem a 47 cm hlavní
  • opakovací CMP-12 - s trubicovým zásobníkem a 47 cm hlavní
  • hybridní AR- 1012 - se schránkovým zásobníkem a 47 cm hlavní

Dvě zbraně byly také osazené kolimátory zn. Falke. Dále byly k dispozici samonabíjecí modely AR-1012 XF-02, S4 Extreme, S4 Mini a opakovací PA-1218.  Je chvályhodné, jak dovozce přistoupil k této značce brokovnic z Turecka. Ty jsou (u různých značek, známých v ČR) tradičně za dobrou cenu, ale někdy se tím omlouvají estetické nebo funční nedostatky... U Aksa Arms je snaha nic takového nepřipouštět a trvat u výrobce na domluvené kvalitě, podpořené i opakovaným pobytem v továrně a testováním/kontrolou na místě.

I když to nebylo tím hlavním, pušky zn. Schmeisser na střelnici nemohly chybět. Bylo zde k vidění a vyzkoušení několik modelů v rážích .223 Rem a 9 mm Luger (vč. tlumičů Ase Utra resp. A-TEC), jak standardních modelů, tak některých speciálních edicí Dynamic PCC nebo Diplomat.  Další zajímavou zbraní je AR15-9 S4F SD s integrovaným tlumičem a s ním tu byly předvedeny i zkrácené prototypové modely, s různě konstruovanými tlumiči. Takže, jak je z výčtu patrné, bylo tu k vidění hodně nového a zajímavého.  

Přestože se tahle akce konala v období, kdy část republiky bojovala s velkou vodou a řada lidí  ji nakonec musela odříct, pořadatel se rozhodl ji nerušit a to vzhledem ke konkrétní situaci v regionu, kde se střelnice Hrobčice nachází. I když dané okolnosti účast ovlivnily, tak od začátku až do odpoledních hodin si k nám cestu nacházeli jednotlivci i malé skupinky. Někteří si i přijeli na střelnici zastřílet a když zjistili, co se tam koná, tak to vzali jako vítaný bonus, ale přijeli i ti, co je zajímal konkrétní model zbraně a chtěli si ho před pořízením osahat a vyzkoušet. Děkujeme všem návštěvníkům tohoto střeleckého dne, určitě nebyl poslední!