Skip to main content

Nový Aimpoint ACRO C-2 Rifle Optic

Nový Aimpoint ACRO C-2 Rifle Optic
kolimátory
27. září 2024  /   Aleš Vondráček

Kolimátory Aimpoint ACRO jsou tu s námi od roku 2018 a poté, co v roce 2021 doznaly změny nové generace, tak představují jednu z nejlepších variant, co se dá namontovat na pistoli. Především si vysoké hodnocení zasluhují svoji nekompromisní odolností. Samozřejmě, je to vždycky něco za něco, mechanická odolnost = uzavřená konstrukce a ta znamená více materiálu a větší rozměry v porovnání s kolimátory otevřeného typu. 

Ale i ostatní vlastnosti řady ACRO, tj. optická kvalita, ostrá tečka záměrného obrazce, dlouhá výdrž na baterie a nízká hmotnost, právě ve spojitosti s odolností (nejen mechanickou, ale kolimátor je i plně prachotěsný a vodotěsný do 35 m - model P-2, resp. 5 m - model C-2) z něho dělají i alternativu pro použití na dlouhých zbraních.

A právě tomu Aimpoint vyšel svoji novinkou vstříc. U nového modelu ACRO C-2 Rifle Optic v zásadě “jen” upravil = zmenšil tečku záměrného obrazce ze standardních 3,5 MOA na 2,5 MOA. A právě to z něj dělá lepší variantu pro montáž na dlouhou zbraň, kde předpokládáme použití na delší vzdálenosti než u krátkých zbraní. A jelikož menší tečka znamená, že zakrývá menší plochu na cíli, je to u dlouhých zbraní výhodnější pro vyšší jistotu zásahů menších cílů.

Oproti trhu v USA, kde je tento typ dodávaný volitelně se třemi montážemi (Reptilia nebo Scalarworks nebo B&T) je v evropském balení samostatný zaměřovač s instalovanými ochrannými krytkami (přední čirá, zadní plná) + návod a regulační klíč. A tak se musíme poohlédnout po vhodné montáži, což nám ale dává možnost zvolit, podle svých preferencí, její výšku. Tou určujeme vztah osy záměrného bodu zaměřovače a mechanických záložních mířidel, tj. “co-witness”, tj. jestli je chceme ve stejné ose (absolut co-witness) nebo mířidla ve spodní části průhledu zaměřovače (lower 1/3 co-witness). Já  preferuji druhou variantu.

Pokud chcete montáž, jakou v sadě prodávají v USA, tak i u nás máte stejnou možnost. Jak Reptilia, tak Scalarworks nebo B&T se u nás dají sehnat a všechny mají výbornou kvalitu, i se dodávají min. ve dvou výškách. 

Osobně jsem se už na ACRO dlouho chystal a když se před pár dny první nové kusy s 2,5 MOA tečkou objevily v ČR, neváhal jsem a bude mít místo na mé pušce Schmeisser AR15-9.

 


 

 

  typ

  ACRO C-2

  konstrukce

  uzavřená

  materiál

  hliník 7075-T6

  záměrný obrazec

  1 druh - bod

  velikost záměrného obrazce

  2,5 MOA

  barva záměrného bodu

  červená (vlnová délka 650 nm) 

  rozměr okna

  15 x 15 mm, s antireflexní úpravou 

  nastavení jasu

  10 úrovní

  NVG kompatibilita

  ano / 2 úrovně

  nastavení jasu auto/manuálně

  ne / ano

  automatické uspání

  ne

  zapnutí pohybem

  ne

  baterie

  CR3032

  vkládání baterie

  z boku

  výdrž na baterii (úroveň 6)

  50 000 h

  nastavení / 1 klik

  2 cm na 100 m

  rozsah nastavení

  +- 1 metr ve vzdálenosti 100 m

  stupeň ochrany

  prachotěsné, vodotěsné do 5 m

  pracovní rozsah teplot 

  od -45 do  +71 °C

  hmotnost

  61 g

  rozměry (délka x šířka x výška)

  48 x 33 x 30,5 mm

  doporučená maloobchodní cena

  14500 Kč