Skip to main content

Moto přilba vs. brokovnice!

Moto přilba vs. brokovnice!
test
21. srpen 2024  /   Aleš Vondráček

Otázka: “Prostřelí to?” zaznívá na střelnici v různých souvislostech docela často ;-) A pokud se testování, ve snaze odpovědět na tuhle otázku, nezvrtne v nějaký nebezpečný experiment, má to zkoumání samozřejmě smysl.

Základní povědomí o průbojném účinku - různých ráží a druhů střeliva na různé materiály - by mělo patřit k teoretické znalosti střelce, protože se může pozitivně projevit v různých souvislostech řešení krizové situace. Ať už z pohledu toho, za co má smysl se krýt a co nám nějakou míru odolnosti poskytne nebo naopak, co při střelbě na útočníka problém při jeho eliminaci nepředstavuje…

Někdy jsou představy nerealistické, viz. různé filmové “krytí” za převráceným stolem nebo naopak přisuzování skoro až magických schopností některým rážím nebo druhům nábojů. Stejně tak jako neplatí, že auto je kromě motoru a disků kol průstřelné jako papír, tak není pravda, že zasažený člověk po zásahu odlétne, jako kdyby do něj narazila lokomotiva. A tak bychom mohli pokračovat… 

Představa o tom “jako to ne/funguje” se často míjí s realitou u brokovnic - tedy u nábojů s hromadnou střelou v dlouhé zbrani. Proto jsme pár experimentů už udělali resp. připravujeme a postupně se o výsledky z nich podělíme.

 

MOTO PŘILBA vs. BROKOVNICE

Nedávno, na střelecký trénink věnovaný právě brokovnicím, přinesl jeden účastník svoji starou přilbu na motorku. Takový standardní integrální model se skořepinou ze sklolaminátu a polykarbonátovým zorníkem. A že vyzkoušíme, co vydrží...

Z druhů střeliva, které jsme měli k dispozici, jsme si vybrali tři:

  • S&B Skeet 24 Super 12/70, náplň 24 g / průměr broku 2 mm
  • S&B Corona 12/70, náplň 32 g / průměr broku 4 mm
  • S&B Buck shot 12/70, náplň 32g / průměr broku 8,43 mm 

Testovací zbraní byla brokovnice Benelli SUPERNOVA BLACK SLUG s 20” hlavní (s válcovým zahrdlením). Přilbu jsme posadili na "hlavu” kovového sklopného terče, zhruba ve výšce hlavy lidské postavy.

 

POSTUP TESTU:

  • 1. výstřel - vzdálenost 15 metrů -  zásah do  zadní část přilby nábojem s 2 mm broky.
    Výsledek: Dobře patrný otisk mnoha zásahů, ale jen s poškozením povrchu přilby. Žádný z broků se nedostal dovnitř.
  • 2. výstřel - vzdálenost 15 metrů - zásah směřuje na přední část přilby nábojem s 2 mm broky.
    Výsledek: V stejný efekt jako na zadní část přilby, zde jen s rozdílem zásahu zorníku. V něm jsou zásahy otisknuté cca polovinou průměru broku, na bocích lehce “rozmáznuté”, jak trefovaly pod úhlem. Žádný průnik, ani žádný s broků nezůstal zachycený v materiálu přilby nebo zorníku. 
  • 3. výstřel - posuneme se blíže na 10 metrů  a zásah směřuje znovu na přední část přilby nábojem s 2 mm broky.
    Výsledek: Více zásahů na plochu skořepiny přilby i zorníku, ten lehce na dvou místech naprasknul. Stále žádný průnik, ani žádný s broků nezůstal zachycený v materiálu přilby nebo zorníku. Po zásahu se zorník utrhl a na další pokračování musí být vždy znovu přilepen páskou.
  • 4. výstřel - přitvrdíme a vystřelíme (stále na 10 metrů) nábojem, ve kterém je 32 g broků průměru 4 mm. Tady už by se dalo čekat, že se vyšší efekt zásahu dostaví… a ono v zásadě zase nic!
    Výsledek: 0 broků proniklo skrz přilbu/zorník. Na zorníků už jsou patrné hlubší otisky broků - žádný s broků nezůstal zachycený v materiálu přilby nebo zorníku. Zorník na dvou místech komplet prasknul.
  • 5. výstřel - další změna střeliva - tentokrát na BUCK SHOT 00 (8,43 mm průměr broku). Stále vzdálenost 10 metrů.
    Výsledek: Z celkového počtu 9 broků v náboji zasáhly cíl 3 a všechny zaznamenaly průnik - průstřel skrz čelní stranu přilby ( 2 přes skořepinu a 1 přes zorník - viz. foto) i zadní část přilby.
  • 6. výstřel - poslední “ránu z milosti” jsme dali opět nábojem s 2 mm broky na zadní část přilby, ze vzdálenosti 3 metry.
    Výsledek: Podle předpokladů komplet průnik shluku broků skrz skořepinu přilby! 

 

CO SI Z TOHO VZÍT? 

Test odolnosti přilby na motorku proti nástřelu z brokovnice je spíše taková zajímavost, která ale ilustruje, jaký může být například rozdíl mezi předpoklady a realitou. Většinově bychom jí tipovali spíše nižší odolnost, než kterou v této malé zkoušce prokázala.

Pokud se hlouběji zamyslíme, tak výsledky testu ale zase takové překvapení nejsou. Polykarbonátový zorník, kryjící oči a část obličeje, musí vydržet náraz různě velkých a poměrně rychle letících předmětů, typicky třeba kamínků atp. Neprasknout a samozřejmě nic nepustit skrz. 

Stejně tak kompozitní materiál skořepiny přilby, tedy sklolaminát (fiberglass - glass reinforced plastic) tvořený vrstvami tkaniny se skleněnými vlákny spojených a vytvrzených umělou pryskyřicí (epoxid, polyester atp.) se v principu tolik neliší od balisticky odolných materiálů resp. technologií, jakými se některé z nich vyrábí pro podobné ochranné účely. Svoji roli hraje i kulatý tvar přilby, který při nárazu předmětu nedovoluje celou jeho energii spotřebovat na pokus o průnik.

Myslím, že jsme podobný test nedělali naposledy ;-)